فواید و خطرات رفتن به سونا و جکوزی
استفاده از سونا، جکوزی و حوضچه آب سرد به سلامت شما کمک می کند یا به قیمت جان تان تمام می شود؟ استخر رفتن بدون جکوزی، سونای بخار، سونای خشک و حوضچه آب سرد خالی از لطف است! کمتر شخصی پیدا می شود که استخر برود و چند دقیقه ای را در سونا و جکوزی نگذراند و اگر مقداری دل و جرات داشته باشد ، خیال رفتن به حوضچه آب سرد را هم نمی تواند از سرش بیرون کند.
در مورد فواید و خطرات رفتن به سونا و جکوزی حرف و حدیث های بسیاری گفته شده است. عده ای معتقدند پوست جکوزی روها، پیر می شود و برخی می گویند حوضچه آب سرد بعد از آن، می تواند تا سال ها پوست را سالم و جوان نگه دارد.این باورها را با گروهی از متخصصان در میان گذاشتیم. در این مطلب متخصصان برای تان از فواید و خطراتی که با استفاده از این امکانات با آنها روبه رو می شوید، می گویند.
سونای خشک و افزایش چین و چروک ها
دکتر خلیل صداقت پیشه، متخصص پوست و مو معتقد است:رطوبت برای پوست مفید است، بنابراین استفاده از سونای مرطوب می تواند به سلامت پوست به خصوص نوع خشک آن کمک کند، اما سونای خشک می تواند باعث افزایش خشکی پوست شود، بنابراین تنها برای کسانی مفید است که پوست چرب دارند.در واقع قرار گرفتن در این محیط به تخلیه چربی اضافی پوست و پاکسازی آن کمک می کند، اما افراد با پوست خشک معمولا بعد از رفتن به سونای خشک دچار افزایش خشکی، تحریک، خارش و چین و چروک های پوستی می شوند.
همچنین این افراد بهتر است زمان خیلی کوتاهی از جکوزی استفاده کنند و بلافاصله پس از بیرون آمدن از آن، کل بدن خود را با لوسیون چرب کنند. به طور کلی مدت زمان قرار گرفتن در این محیط ها نباید خیلی طولانی باشد، 5 تا 10 دقیقه کفایت می کند.استفاده از سونا و جکوزی در دوران حاملگی مجاز نیست، زیرا بالا رفتن حرارت بدن مادر می تواند به جنین آسیب برساند
حتما با دمپایی به سونا بروید
احتمال انتقال بیماری های پوستی به خصوص زگیل کف پا در محیط استخر، سونا و جکوزی بسیار زیاد است. بنابراین توصیه می شود افراد حتما از دمپایی شخصی استفاده کنند. دمپایی های عمومی موجود در استخر می توانند شما را در خطر انتقال قارچ و زگیل قرار دهند.علاوه بر این توصیه می شود حتما بعد از بیرون آمدن از آب، دوش بگیرید و لابه لای انگشتان خود را به خوبی با آب و صابون یا شامپو بشویید، زیرا شستشو باعث می شود خیلی از آلودگی های موجود در آب استخر و جکوزی از روی پوست پاک شوند، اما اگر آلودگی درون پوست مستقر شود، دیگر نمی توان آن را با شست وشو از بدن بیرون کرد.
خانم های باردار استفاده نکنند
دکتر اشرف السادات جمال، متخصص زنان و زایمان، فوق تخصص پریناتولوژی (حاملگی پرخطر) و دانشیار دانشگاه علوم پزشکی تهران می گوید:استفاده از سونا و جکوزی در دوران حاملگی مجاز نیست، زیرا بالا رفتن حرارت بدن مادر می تواند به جنین آسیب برساند. در حقیقت قرار گرفتن در این وضعیت در سه ماهه اول می تواند باعث نقص های جنینی شود.همچنین در سه ماهه دوم و سوم می تواند باعث زایمان زودرس و عفونت شود.اما کسانی که باردار نیستند معمولا مشکلی پیدا نخواهند کرد ؛ البته امکان انتقال عفونت های زنانه از طریق محیط استخر و سونا وجود دارد که میزان آن ناچیز است.
کاهش دردهای مزمن با جکوزی و سونا
دکتر فتانه اکبری، متخصص طب فیزیکی و توانبخشی می گوید:گرما می تواند فواید زیادی برای بدن داشته باشد؛ به خصوص برای دردها و گرفتگی های مفصلی و عضلانی. در واقع گرما گردش خون را افزایش می دهد و باعث شستشو و خروج مواد زائد که تولیدکننده درد هستند می شود.گرما همچنین روی گیرنده های درد تاثیر می گذارد و آستانه تحمل درد را بالا می برد. در بعضی موارد در دردهای مفصلی و عضلانی هم نقش درمان کننده دارد، یعنی باعث می شود التهاب کاهش پیدا کند. بنابراین استفاده از سونا و جکوزی می تواند برای این درد ها مفید باشد.البته این موضوع فقط در مورد دردهای مزمن صدق می کند و دردهای حاد با گرما بدتر می شوند.
جکوزی قدرت عضلات را کم نمی کند
وقتی فرد در محیط گرم قرار می گیرد، عروق مرکزی اش تنگ و عروق محیطی بدنش گشاد می شوند و گردش خون در عضلاتش افزایش پیدا می کنند. به عبارتی گردش خون در ارگان های مرکزی از جمله احشای داخل شکم و ریه ها کاهش پیدا کرده و در ارگان های سطحی تر مثل عضلات و پوست بالا می رود.لازم به ذکر است که گرما باعث شل شدن عضلات می شود، اما قدرت عضله را کم نمی کند و باعث ناتوانی آن نمی شود، بلکه باعث کاهش احساس گرفتگی و کوفتگی می شود.جکوزی علاوه بر داشتن خاصیت گرمادهی، ویژگی ماساژدهی نیز دارد. بنابراین بیشتر از سونا، گردش خون را در عضله بالا می برد.
بیماران قلبی مراقب باشند
افزایش گردش خون به دنبال استفاده از سونا، جکوزی و حوضچه آب سرد، فشار اضافه ای روی سیستم قلبی عروقی وارد می کند و افرادی که مشکلات قلبی، عروقی و نارسایی های قلبی دارند ممکن است نتوانند این مسئله را تحمل کنند.بنابراین این افراد باید حتما با تایید متخصص قلب و متخصص داخلی از این امکانات استفاده کنند، اما افراد جوان و کسانی که قلب سالمی دارند مشکلی نخواهند داشت و می توانند بسته به تحمل شان برای حدود 10 تا 15 دقیقه در گرما و سپس یک تا سه دقیقه در سرما قرار بگیرند و بعد دوباره این کار را تکرار کنند.
اگر افت فشار خون دارید
دکتر آتوسا مصطفوی، متخصص قلب و عروق، فلوشیپ اکوکاردیوگرافی، عضو هیات علمی د انشگاه علوم پزشکی تهران بیان می دارد:تفاوت ناگهانی دمای بدن در افرادی که مشکل زمینه ای و بیماری قلبی دارند می تواند روی انقباض و انبساط عروق تاثیر بگذارد و مشکل ایجاد کند، بنابراین استفاده از حوضچه آب سرد بلافاصله بعد از سونا و جکوزی برای کسانی که افت فشار خون و یا مشکلات و گرفتگی های عروق کرونر یا بیماری های مادرزادی قلبی همراه با انسداد عروق و مشکلات دریچه ای قلب دارند، می تواند خطرناک باشد.
نوشته های مرتبط
دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ
دسته بندی
- استخر (7)
- بهداشت استخر (7)
- تماشاخانه (4)
- جکوزی (4)
- حوضچه آب سرد (2)
- درمانی (2)
- دسته بندی نشده (34)
- سونا (4)
- شنا (2)